Nahrávám...
Zpět

Odborný workshop Mořské ryby a plody moře

 

 

 

 

 

 

Odborný workshop Mořské ryby a plody moře

 

V rámci projektu IREAS se vybraní žáci 2. a 3. ročníku oboru kuchař-číšník účastnili 5. 2. 2019 workshopu na téma mořské ryby a plody. Workshop se konal pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR v prostorách Hotelové školy v Havlíčkově Brodě.

Workshopu se pod vedením lektora a komisaře AKC Pavla Bortníka účastnilo 6 žáků naší školy a stejný počet žáků místní hotelové školy.

Na začátku byli žáci seznámeni s průběhem workshopu, následně jim byly rozdány odborně zpracované propozice od AKC k danému tématu, včetně receptů pokrmů, které žáci pod dohledem lektora připravovali.

Společnými silami provedli veškerou předběžnou přípravu všech surovin. Dále lektor mluvil o dělení mořských ryb a plodů. Vysvětlil také důležité kroky a postupy při jejich přípravě a upozornil na chyby, které se nejčastěji dělají.

Žáci se naučili správně připravovat chobotnici, pstruha, slávky, lososa a to hned v několika variantách a s nejrůznějšími přílohami.

Lektor žákům vždy předvedl variantu servisu, a poté dle jejich fantazie  vytvářeli vlastní prezentace pokrmu.

Žáci se opravdu snažili a následně pokrmy i ochutnaly. Z pokrmů měli možnost ochutnat pošírovanou chobotnici s kořenovou zeleninou a bílým vínem s různými variantami zeleninového pyré (kukuřičné, mrkvové, z fialové mrkve), opékaného pstruha s pečenou zeleninou, šťouchanými brambory a vinnou redukcí nebo slávky s bílým vínem a bylinkami. Také ochutnali lososa pečeného v bylinkách a lososový tataráček s wasabi majonézou.

Všem žákům se workshop líbil a kromě nových poznatků si domů odnesli i certifikáty o absolvování kurzu.

 

Michal Kemr, učitel odborného výcviku