Nahrávám...
Zpět

Projekt NROS – Slavnostní hostiny Banket, 1. den

 

 

 

 

Projekt NROS – Slavnostní hostiny Banket

Od února 2025 začali žáci 3. ročníku oboru Hotelnictví vypracovávat zadání projektových dní na téma Slavnostní hostiny – Banket. Sestavili si sezónní složitá menu s využitím regionálních surovin, pokud to bylo možné a doplnili je nealkoholickými i míchanými nápoji. Vyhledávali receptury, normovali, kalkulovali, připravili si organizaci práce a soupisky potřebných surovin a během praktických konzultací, které proběhly 11. a 25. dubna 2025 si ověřili, zda je jejich teoretická příprava použitelná v praxi.

Na odbytovém středisku si žáci prověřili své teoretické znalosti a dovednosti z oblasti obsluhy slavnostních hostin. Připravili si několik variant pozvánek, jmenovek a menu v grafické úpravě, připravili si nákresy prostření a místnosti se zasedacím pořádkem, servis chodů, časový harmonogram, soupisku inventáře a charakteristiky pokrmů a nápojů. Svou přípravu si ověřili při dubnových praktických konzultacích.

Ve dnech 6. a 7. května proběhla realizace projektu, kdy jsme nejvyšší možnou technikou obsluhy, tedy banketem obsloužili naše vážené hosty. Žáci tímto poděkovali vedení školy, zástupcům města Stochova panu starostovi a místostarostovi, panu řediteli ze ZŠ Stochov, ale hlavně svým rodinám a jejich instruktorům z odloučených pracovišť, za podporu při jejich studiu.

Projekt zatím není dokončen, ještě nám chybí několik kapitol, jako vyúčtování a závěrečné hodnocení, ale nejtěžší část je již za námi.

Věřím, že tato zkušenost byla pro žáky cenná a naši hosté mají hezkou vzpomínku na servírované menu a hlavně jsou hrdí na své děti, žáky a budoucí kolegy, za jejich odvahu a obrovskou snahu při realizaci tohoto projektu.

Bc. Martina Štiková, učitelka OV

Věra Kunešová, vedoucí ŠJ

žáci HT3