Učební obor KUCHAŘ – ČÍŠNÍK ve zkrácené formě
Od 1. července 2023 není nutný zdravotní průkaz.
Obor je určen zájemcům se středním vzděláním ukončeným maturitní zkouškou nebo výučním listem bez ohledu na studijní zaměření
Získejte další výuční list za 1 rok a zvyšte možnosti svého uplatnění na trhu práce!
Základní údaje učebního oboru KUCHAŘ – ČÍŠNÍK – ZKRÁCENÉ STUDIUM:
Délka studia: 1 rok
Forma studia: denní; střídání praktické a teoretické výuky v týdenních cyklech
Podmínky přijetí:
Přesná kritéria pro přijetí zveřejní ředitelka školy vždy do 31. ledna pro následující školní rok na webových stránkách školy.
- střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou nebo výučním listem bez ohledu na studijní zaměření
- Přijímací řízení se řídí zákonem 561/2004 a vyhláškou 353/2016 Sb. v platném znění
- Je nutné splnění podmínek zdravotní způsobilosti uchazečů o vzdělávání v daném oboru vzdělání
- Do oboru vzdělávání jsou přijímáni chlapci a dívky
- Přijímací zkoušky se do zkráceného studia nekonají
Základní počet bodů je přidělen za dosažený průměrný prospěch v posledních třech pololetích předchozího vzdělávání. Další body získá žák za studijní výsledky v profilovém předmětu (cizí jazyk, chemie) v posledním ročníku studia. Pokud má žák v některém ze sledovaných pololetí snížené hodnocení z chování, naopak body ztrácí. Žák získává další body za umístění v soutěžích a olympiádách, které uvede na přihlášce.
- Pro přijetí je stanoven minimální počet bodů, který musí uchazeč dosáhnout (vyhlašuje ředitelka školy v Kritériích pro přijetí v 1. kole přijímacího řízení do 31. ledna
- Vyhodnocení probíhá na základě bodovacího systému zpracovávaného počítačem.
Po vyhodnocení výsledků seřadí uchazeče počítač podle získaných bodů a škola přijme plánovaný počet žáků. Další žáci, pokud splní kritéria a dosáhnou stanovaného limitu bodů pro přijetí, se stanou náhradníky, které škola postupně v pořadí osloví okamžitě, jakmile se některý z přijatých žáků rozhodne nenastoupit.
Způsob ukončení: závěrečná zkouška
dokladem je vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list
Závěrečná zkouška se řídí školským zákonem (561/2004 Sb.) a příslušným prováděcím předpisem (vyhláška 47/2005 Sb.) a se skládá ze tří částí:
- Písemné části
- Praktické zkoušky
- Ústní zkoušky
Žák vykoná závěrečnou zkoušku úspěšně, pokud úspěšně vykoná všechny zkoušky, které jsou její součástí
Uplatnění absolventa
- ve všech gastronomických provozech
- Příprava běžného sortimentu pokrmů teplé a studené kuchyně
- Úprava jídel a tabule pro slavnostní příležitosti
- Znalost techniky obsluhy jídel a nápojů
- Správné skladování potravin a nápojů
- Sestavování jídelních a nápojových lístků
- Výpočty kalkulací jídel a nápojů
- Komunikace ve dvou cizích jazycích při obsluze hosta
Možnost dalšího vzdělávání absolventa:
- Po získání výučního listu se absolvent může ucházet o přijetí na nástavbové studium – obor 64-41-L/51 Podnikání, zakončené maturitní zkouškou.
- Možnost získání druhého výučního listu ve zkráceném studiu za 1 rok v oborech: 66-53-H/01 Operátor skladování, 23-55-H/01 Klempíř pro stavební výrobu, 36-52-H/01 Instalatér
Teoretické vyučování
- pouze odborné předměty a odborná terminologie v cizím jazyce
Praktické vyučování:
- moderně vybavené učebny (učebna stolničení a cvičná kuchyň), školní kuchyně a školní jídelna
- pracoviště smluvních partnerů v lokalitách Kladno, Slaný, Rakovník, Praha
Odborné kurzy ukončené certifikátem:
- Barmanský kurz
- Kurz Barista – příprava kávy
- Cukrářské kurzy
- Kurz vyřezávání ovoce a zeleniny
- Kurz Sommeliér (víno)
- Pizza kurz
Workshopy:
- Vepřové maso
- Zvěřina
- Drůbež
Odborné exkurze:
- Pivovary (U Fleků, Plzeňský Prazdroj)
- Víno (Bohemia sekt, Zámecké vinařství Lobkowicz)
- Čokomuzeum
Studenstké projekty:
- Dnes vaří šéf
- Stochovské vepřobraní
- Svatomartinské menu
- Projekt První republika
- Stochovský Masterchef
- Naše tradice
Soutěže odborných dovedností:
- Makro HoReCa – kuchařský pětiboj
- Gastro Labe
- Gastro Poděbrady
- Soutěž o pohár Blanických rytířů